Uit de praktijk
Herstellen na Covid-19
“…Tijdens een forse burn-out raakte ik besmet met Corona waarna Longcovid ontstond. Dit betekende voor mij dat ik geen prikkels meer kon verdragen en ik was niet meer in staat om mezelf in te spannen zonder een hevige vermoeidheid te ervaren. … Bij de eerste sessies kon ik nauwelijks een gesprek voeren, maar kwam ik vooral tot rust door de acupunctuur. Het was zo fijn om weer te kunnen ontspannen. Na een aantal weken kreeg ik meer energie terug en voelde ik steeds duidelijker dat ik ontzettend veel baat had bij de acupunctuur. …”
Bovenstaande werd geschreven door een cliënte in mijn praktijk.
Zoals veel mensen bleef zij, na het doormaken van een Covid-infectie, nog lange tijd klachten houden. In haar geval zelfs zo erg dat zij absoluut niet meer in staat was haar dagelijkse dingen te doen. Terwijl de infectie zelf met weinig acute klachten gepaard ging, was de nasleep dus langdurig en heftig.
Op zich is dit niets nieuws. Aanhoudende klachten en chronische vermoeidheid na een virusinfectie staat al langer bekend als het postviraal syndroom. Men weet alleen nog niet goed hoe dit te behandelen; er bestaat geen pilletje voor.
Hoe het syndroom zich uit, is voor iedereen verschillend. En daarom ook de behandeling; maatwerk dus. En dát is nou precies waar de Chinese geneeskunde goed in is!
In het geval van mijn cliënte was er sprake van een totaal overprikkeld zenuwstelsel en een immuunsysteem dat wel “aan” was gegaan door de Covid-infectie, maar vervolgens niet meer “uit” ging. Met als gevolg dat dat cliënte zeer veel energie kostte, zij niet tot rust kwam, zich niet kon ontspannen en niet kon opladen.
Met behulp van o.a. acupunctuur heb ik bij haar o.a. gewerkt op het tot rust brengen van lichaam en geest, het opbouwen van de energie, het in balans brengen van het immuunsysteem en het verlichten van de pijnklachten die zij ervoer met name in hoofd en nek. De klachten namen af en zij kreeg weer voldoende energie.
Voorjaarsdip?
YESSS HET IS WEER LENTE!!! De zon schijnt, de vogeltjes fluiten, het eerste groen verschijnt aan de bomen. Het is weer langer licht, de winterjas kan uit, je wilt naar buiten! Of toch niet…
Je wilt wel, maar bent niet vooruit te branden. Je bent alleen maar moe, moe en nog eens moe. Je slaapt veel en zou nog wel veel meer willen slapen. Of je slaapt juist slecht, bent vroeg wakker, maar voelt je niet uitgerust en overdag heb je moeite je te concentreren. Je armen en benen voelen zwaar aan. Je voelt je niet fit en hoewel je eigenlijk iets aan je winterlaagje zou willen doen, heb je alleen maar meer zin in zoetigheid en zetmeelhoudende producten. Je hebt geen behoefte aan contact met andere mensen. Sterker nog; je raakt snel geïrriteerd, door anderen en jezelf. Je zit eigenlijk helemaal niet lekker in je vel. En dat terwijl alles en iedereen om je heen lijkt te schreeuwen: yesss het is weer lente!!!
Hoe kan dit? En wat kan je eraan doen?
Voorjaarsdip
Bovengenoemde klachten kunnen behoren tot een zogenaamde voorjaarsdip. Het wordt ook wel voorjaarsmoeheid genoemd, omdat vaak de hevige vermoeidheid het meest op de voorgrond treedt. Een voorjaarsdip is eigenlijk de nasleep van een winterdip. Vaak hebben mensen last van beide.
Van de winter …
Tijdens de winter keert alle energie meer naar binnen, zowel in de natuur als in de mens zelf. Op fysiek vlak maar ook op psycho-emotioneel vlak. In de natuur is dit zichtbaar in de bomen die hun bladeren verliezen. Alle sap/voeding trekt zich terug uit de takken naar de stam, ter bescherming van het binnenste/de kern van de boom. Sommige dieren houden een winterslaap, ter behoud van het weinige beetje energie dat ze hebben.
Bij mensen is dit eveneens het geval: we brengen meer tijd binnen door, we bewegen minder, onze energie en bloedcirculatie wordt minder, trager en is meer naar binnen gericht. Ook op psycho-emotioneel vlak keren we meer naar binnen toe: winter is de tijd om te reflecteren, in rust en stilte.
… naar de lente
In de lente komt de energie meer en meer naar buiten, als een ontspruitende kiem. Het zaadje dat in de winter beschermd (onder de grond) lag, komt met behulp van water (voeding) en warmte (zon/licht) tot groei en bloei (naar buiten en naar boven). Ook wij mensen krijgen dan normaal gesproken meer energie, willen naar buiten, genieten van de zon en buitenlucht. Wij willen in beweging komen, iets nieuws beginnen, ideeën tot uitvoer brengen, creëren.
En als dat niet lukt
Maar soms ontbreekt het ons aan die energie en raken we in een voorjaarsdip. Door het gebrek aan zonlicht in de winter, gebrek aan vitaminen, lichaamsbeweging, buitenlucht en soms door onvrede over de omstandigheden in ons leven. Soms hebben we ons niet genoeg teruggetrokken in de winter: zijn we te actief geweest, hebben we te weinig rust genomen en teveel stress ervaren. Vervolgens betalen we in de lente de prijs daarvoor. We hebben moeite met de overgang van winter naar lente, van donker naar licht, van binnen naar buiten. Ofwel; we hebben aanpassingsproblemen.
Wat doen we dan?
We kunnen onszelf helpen door:
- ons lichaam langzaam meer en meer in beweging te brengen: ga niet meteen heftig sporten, maar zorg voor minimaal 30 minuten lichaamsbeweging per dag. Dat kan al door te wandelen, fietsen, in de tuin te werken etc.
- meer naar buiten te gaan en frisse lucht, zonlicht en vitamine D op te doen
- voor voldoende kleine rustpauzes te zorgen
- voor een stabiel dag- en nachtritme te zorgen: op tijd naar bed en op tijd opstaan
- stress te vermijden. Stress vreet energie.
- veel water of liever nog thee te drinken om zo de tijdens de wintermaanden opgeslagen en nu door de beweging losgekomen afvalstoffen af te voeren
- indien gewenst (onder begeleiding) te kuren of door naar de sauna te gaan om zo ook afvalstoffen af te voeren
- suikers, koffie, alcohol, nicotine te vermijden of op zijn minst te minderen
- gezonde voeding te nuttigen, waarbij de nadruk o.a. ligt op (bij voorkeur groene) groenten, kiemen, fruit, noten, peulvruchten, vette vis, ei, volkoren graanproducten en evt. rund- en lamsvlees
- huis, werkplek en geest op te ruimen (evt. door middel van yoga en/of meditatie), zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen en ideeën.
Chinese geneeskunde
Ook acupunctuur, moxa en massage kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren! Het prikken, verwarmen en/of masseren van acupunctuurpunten verbetert de energiestroom en kan net dat duwtje in de rug zijn dat je nodig heeft. Ook kan ik je voorzien van meer uitgebreide en persoonlijke voedings- en lifestyleadviezen.
Hoofdpijn
Migraine of hoofdpijn kan erg bepalend zijn. Het beïnvloedt je werk, je vrije tijd, je sociale leven. Vaak is het een klacht die al jaren bestaat en waar geen snelle oplossing voor is. Ja, er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen: van de onschuldig lijkende paracetamol tot zware migrainemiddelen. Deze onderdrukken de pijn, maar werken niet op de oorzaak. Wel hebben ze vaak de nodige bijwerkingen, zoals duizeligheid, vermoeidheid, depressie. En belangrijker: ze kunnen (zeker op termijn) juist hoofdpijn veroorzaken.
Als ik een cliënt in mijn praktijk vraag wat voor een soort pijn het is, dan krijg ik vaak een verbaasde blik. Maar in de Chinese geneeskunde is dit een belangrijke aanwijzing voor de oorzaak van de hoofdpijn. Is het een stekende of een doffe pijn? Of misschien voelt het wel alsof er een band om het hoofd zit?
Ook de plaats van de pijn is een indicatie. Zit de pijn boven de wenkbrauwen? In het midden of aan de zijkanten? Of zit de pijn rondom de slapen, aan de zijkant van het hoofd? Of juist meer op het achterhoofd? Misschien doet het hele hoofd wel mee?
Er zijn vele verschillende soorten hoofdpijn, omdat er verschillende oorzaken zijn. Daarom kan het ook zijn dat ik op een dag vijf mensen met hoofdpijn in mijn praktijk krijg en ik ze alle vijf op een andere manier behandel. Ze krijgen ook alle vijf andere adviezen mee naar huis.
Dat is nou precies een belangrijk verschil tussen de Westerse en de Chinese geneeskunde: de Westerse therapeut behandelt het gevolg (hoofdpijn), terwijl de Chinese therapeut eerst de oorzaak achterhaalt en deze behandelt. Kortom: Chinese geneeskunde is maatwerk.
In de praktijk blijkt vaak echter dat er niet maar één oorzaak is, maar dat meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan. Voorbeelden hiervan bij hoofdpijn zijn – in Westerse termen – verkrampte spieren in nek en schouders, de bloedcirculatie, hormoonhuishouding, energiehuishouding, de balans tussen (in)spanning en ontspanning. Allemaal zaken waar een rol is weggelegd voor acupunctuur. Acupunctuur verbetert o.a. de doorbloeding. Acupunctuur helpt ontspannen. Acupunctuur zorgt voor balans.
Carpaal Tunnel Syndroom
N.T. (49 jaar) komt bij mij met de klacht Carpaal Tunnel Syndroom (zenuwbeklemming) aan beide armen. Ze heeft deze klacht sinds 5 maanden: dag en nacht hevige pijnscheuten, tintelingen en een doof gevoel, krachtsverlies. Door de pijn ’s nachts slaapt ze slecht, waardoor ze oververmoeid is. Het verlies van kracht en de pijn in haar armen en handen zijn invaliderend: ze heeft hulp nodig bij dagelijkse dingen als aankleden en een kopje thee inschenken.
Wat is de oorzaak van deze klacht? Overbelasting? Door haar werk zit ze veel (in een verkeerde houding?) achter de laptop. Ze appt ook veel op haar telefoon… Of is er sprake van een trauma, een blessure? Doet ze een bepaalde sport? Nee dat niet. Maar ze heeft eerder wel een golfelleboog gehad (zonder te golfen overigens) en het lijkt alsof haar huidige klacht hieruit is voortgevloeid. Zowel huisarts als fysiotherapeut hebben destijds niets voor haar kunnen betekenen. Ze herkent deze klacht trouwens van toen ze zwanger was van haar eerste. En haar tweede. En ja, bij haar derde had ze het ook.
Aha! Carpaal Tunnel Syndroom is een bekend verschijnsel bij zwangere vrouwen. Door hormonale veranderingen gaat het lichaam onder andere vocht vasthouden. De pezen, die in de polsen samen met zenuwen door een soort tunnel lopen, en de structuren eromheen zwellen op, waardoor de zenuwen klem komen te zitten en klachten gaan geven. Sinds een half jaar zit N.T. in de overgang. Tijdens de menopauze vindt er, net als tijdens een zwangerschap, maar ook in de puberteit, een reorganisatie in de hormoonhuishouding plaats. N.T.’s lichaam heeft kennelijk de neiging om (al dan niet zichtbaar) vocht vast te gaan houden, waardoor een klacht als CTS de kop kan opsteken.
Overigens zijn er meer factoren die op min of meer gelijke wijze een klacht als CTS kunnen veroorzaken, denk daarbij aan een traag werkende schildklier, suikerziekte, overgewicht, reumatoïde artritis, stress etc.
“Maar kun je iets aan Carpaal Tunnel Syndroom doen met acupunctuur?”, wordt mij dan gevraagd. Jazeker! Acupunctuur kan ervoor zorgen dat de energie weer vrij kan stromen en het lichaam aangezet wordt om zichzelf te herstellen. In dit geval door de hormoonhuishouding weer in balans te brengen en het vocht en de zwelling op te lossen, zodat de zenuw weer de ruimte krijgt en niet meer geïrriteerd raakt.
Na de eerste behandeling merkte ze niet zoveel verschil; het leek iets beter te gaan, maar ze was erg sceptisch. Op de tweede behandeling reageerde ze heftig; beide polsen waren pijnlijker geworden. De plekken die pijn deden waren duidelijker aanwijsbaar. Ook tijdens de behandeling was ze erg gevoelig. Bij binnenkomst op de derde afspraak zei ze: “Het is weg! Nou ja, rechts is het helemaal weg, links voel ik nog wat lichte tintelingen, maar de kracht in beide armen is weer helemaal terug. Ik kan alles weer!” Cliënte blij, ik blij. Hoewel ik vond dat we er nog niet waren, duurde het twee maanden voor cliënte weer contact met mij opnam: “Rechts is goed, links is wel veel minder dan toen ik hier voor het eerst kwam, maar geeft toch nog klachten. En mijn opvliegers waren ook weg, maar die zijn er nu ook weer”. Na de vierde behandeling is de CTS helemaal weg, ze slaapt weer goed en staat dus uitgerust op. Bijkomstig voordeel: ze heeft ook veel minder last van opvliegers en geen last meer van nachtzweet. Mijn advies: eens in de zoveel tijd een behandeling als onderhoud, om ervoor te zorgen dat de balans behouden blijft en klachten dus niet terugkeren.