Traditionele Chinese Geneeskunde
Alles is Qi
Basisprincipe van de Traditionele Chinese Geneeskunde is de circulatie van energie – Qi genaamd – zowel binnen het menselijk lichaam als ook tussen de mens en de buitenwereld. Qi verzorgt het totale functioneren van ons organisme en stroomt, samen met bloed en lichaamsvloeistoffen, via zogenaamde meridianen door ons hele lichaam. Die meridianen maken contact met de verschillende organen en weefsels en voeden zo elk deel van ons lichaam. Voor een goede gezondheid (van lichaam en geest) dienen Qi, bloed en lichaamsvloeistoffen altijd gelijkmatig te stromen en overal voldoende aanwezig te zijn.
Yin en Yang
De beweging van Qi wordt veroorzaakt door de spanning tussen twee schijnbare tegenpolen: Yin en Yang. Volgens de Chinese filosofie berust alles in de natuur op het energie-evenwicht tussen Yin en Yang. We zien dit bijvoorbeeld terug in het dag- en nachtritme (Yang resp. Yin), maar ook in eb en vloed en de wisseling van de seizoenen. Yin staat vooral voor donker, koude, een trage, neerwaartse en naar binnen gerichte beweging en chronische ziekte. Yang daarentegen staat voor licht, warmte en een snelle, opwaartse en naar buiten gerichte beweging en acute ziekte. Deze tegengestelde krachten kunnen niet zonder elkaar bestaan; ze vullen elkaar aan, vloeien in elkaar over en vormen daardoor een eenheid.
De juiste prikkel
Ook de mens is onderworpen aan deze balans tussen Yin en Yang. Door verschillende oorzaken kunnen er in de energiestroom blokkades, overschotten en tekorten ontstaan met als gevolg dat de balans wordt verstoord en er klachten (zoals pijn, vermoeidheid en ongemak) en ziektes kunnen ontstaan. Normaal gesproken kan het lichaam een disbalans zelf gemakkelijk terug in evenwicht brengen. In geval van ziekte is het lichaam hier echter niet meer toe in staat. Acupunctuur kan dan een handje helpen.